Slimme kleuters CBS Rehoboth

Toen het bijtje 'de Bee-bot'  in de twee kleutergroepen werd geintroduceerd waren de kinderen direct dolenthousiast; Een robotje dat gaat doen wat jij zegt!  Naast leuk bleek het ook best moeilijk dat programmeren. Je moet immers over elk stapje nadenken. De afgelopen maanden is het werken met de Bee-bot telkens uitgebreid en verdiept waar het gaat over de moeilijkheidsgraad. Er kon echt op leerlingniveau gewerkt worden aldus intern begeleiders Meenskje v.d. Leij en Ineke Vroom.

We werken soms met de hele groep in de kring en daarnaast krijgt een kleuter die meer uitdaging nodig heeft individueel (of in een klein groepje) een ‘opdracht’. We zien dat de kleuters die meer uitdaging aan kunnen genieten van hun ontdekkingen en steeds abstracter leren denken. Ze maken ook opdrachten voor elkaar en hebben zelf parcours bedacht waarover de Bee-bot kan ‘lopen’ tot het eten van pannenkoeken.  

Echte uitdaging
De smartgames worden bij de inloop en als extra werk gebruikt in de hoeken. Wat we hoopten te gaan zien, komt inderdaad uit. De kinderen bijten zich vast en zetten door tot ze eruit zijn. Natuurlijk zie je soms frustratie en willen ze opgeven maar dan is er altijd wel een maatje dat wil meedenken en puzzelen. Kortom:  Dank jullie wel voor deze prachtige materialen we hebben de hele groep maar zeer zeker ook de kinderen die meer uitdaging nodig hadden (en hebben) een prachtige kans gegeven zich op het gebied van programmeren en abstract denken meer te ontwikkelen.  Dit zien we bij de kleuters die nu naar groep 3 zijn gegaan echt terug in hun werk- en hun leerplezier.