Raspberry & robotauto op de Nicolaasschool

Groep 7 en 8 is al langer bezig met programmeren met het doorlopen van cursussen bij code.org en met het programmeren in scratch.Dankzij de gift van Cognitief Talent hebben we in april 3 raspberry's kunnen aanschaffen, samen met een robotauto en een techniekkit. Allemaal apparaten die zorgen dat onze leerlingen leren programmeren. Het was al een hele ontdekking om te zien hoe klein zo'n raspberry is en wat er tegelijkertijd allemaal op zit. Het was nog even een gepuzzel om de juiste hdmi-kabels, verlengsnoeren en beeldschermen te vinden, maar uiteindelijk konden we dan voor het eerst de raspberry's opstarten.Cyper-pi handig lesmateriaal
Het cyper-pi lesprogramma werkte hier heel handig bij. Stap voor stap werd de kinderen uitgelegd hoe ze de raspberry aan de praat konden krijgen en wat de functionaliteiten allemaal zijn.In de korte periode dat we dit jaar nog hebben kunnen werken met het materiaal zijn we alleen nog maar toegekomen aan het onderdeel scratch van het lesprogramma (behalve de jongens, die denderden gelijk door naar het onderdeel minecraft).Goed om te merken dat een ieder zijn eigen tempo kan gaan bepalen hierin. Doordat er 16 gB sd kaarten zijn aangeschaft, kunnen meerdere kinderen gebruik maken van dezelfde raspberry. Genoeg opslagruimte.

Op weg naar de robotauto
De robotauto en de meegeleverde techniekkit lokte enthousiaste reacties uit en is en mooie worst voor volgend jaar geworden. Het is de kinderen nu al duidelijk geworden dat ze eerst wat meer basisvaardigheden moeten gaan opdoen met het werken met de raspberry voordat ze de robotauto kunnen programmeren. Het is wel een heel duidelijk doel geworden voor deze kinderen voor volgend jaar. Ook gaan ze nu actief meedenken over de beste werkplek voor dit materiaal. Het moet een plek worden dat vast ingericht kan worden zodat je niet steeds een beeldscherm ergens vandaan moet halen en je bepaalde snoeren gewoon zou kunnen laten zitten. Die vaste plek gaan we in het begin van het nieuwe schooljaar inrichten zodat we gelijk in september weer van start kunnen gaan.